Semlor
I går gjorde jag semlor, tyvärr blev de inte som de skulle då degen vägrade jäsa, så själva bullen blev väldigt kompakt, men smaken kunde man inte klaga på.
Recept
1 msk malen kardemumma
3 dl mjölk
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g smör
1 st ägg
11-12 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g smör
1 st ägg
11-12 dl vetemjöl
Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösockert, saltet, smöretoch ägget.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen till dubbel storlek i ca:45-60 minuter.
Baka ut till runda små bullar.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösockert, saltet, smöretoch ägget.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen till dubbel storlek i ca:45-60 minuter.
Baka ut till runda små bullar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5-7 minuter
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5-7 minuter
Låt svalna.
Fyllning:
225 g mandelmassa
1 1/2 dl inkråm från bullarna
6 msk mjölk
3-4 dl vispad grädde
Florsocker
1 1/2 dl inkråm från bullarna
6 msk mjölk
3-4 dl vispad grädde
Florsocker
Riv mandelmassan grovt.
Skär av ett lock på bullarna och gröp ur bullarna något.
Blanda samman inkråmet med mandelmassan och mjölken till en fyllning och fördela den i urgröpningen.
Vispa grädden och klicka eller spritsa den över fyllningen och lägg på locken.
Pudra över florsocker.
Publicerat: 2013-01-28 @ 08:19:00
0 kommentarer