Rödvinbärssaft
Nu börjar året skörd av vinbär bli mogna.
Först ut blev det vinbärssaft.
Recept
1 kg röda vinbär (ca 2 liter)
5 dl vatten
6-7 dl socker, per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat, per liter saft
Bären behöver varken repas, snoppas eller kärnas ur. Skölj bären och låt dem rinna av. Koka upp vattnet i en stor gryta. Lägg i bären. Koka ca 10 min. Tryck sönder bären med en träsked mot grytans kant. Häll upp bärmassan i en silställning och låt saften självrinna 20-30 min. Mät upp den i en rengjord gryta. Tillsätt sockret och koka saften på svag värme ca 10 min. Skumma saften väl.Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft. Häll upp saften på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast med skruvkork eller kokta korkar. Förvara saften svalt.
Publicerat: 2013-07-18 @ 14:55:41
0 kommentarer