Fransk chokladtårta
Passade på att baka en fransk chokladtårta med sonen igår.
Var ett lite otippat inslag för oss, men blev helt okej och smakar verkligen choklad och är väldigt mastig så en liten bit räcker.
Recept:
250 g smör
250 g mörk choklad
6 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
GLASYR:
100 g smör
150 g mörk choklad (70% kakao)
½ dl honung
250 g mörk choklad
6 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
GLASYR:
100 g smör
150 g mörk choklad (70% kakao)
½ dl honung
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
Häll det smälta smöret över chokladen och rör om tills allt smält.
Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp och blanda det med den smälta chokladen.
Blanda sedan ner vetemjölet.
Ta fram en form med löstagbar botten, 24-26 cm i diameter.
Smörj den väl och häll över smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills smeten stelnat och börjat spricka på ytan.
Kakan ska inte vara genomgräddad.
Eftersom det är lite mjöl i smeten så sjunker tårtan lätt ihop, därför är det bäst att låta den svalna i formen med botten uppåt ovanpå en ugnsplåt. Då får den tid att jämna ut sig innan glaseringen.
Ställ in tårtan i kylen i 1 timme när den svalnat.
GLASYREN:
Finhacka chokladen och lägg i en skål.
Smält smöret och häll det över chokladen.
Vispa tills all choklad smält.
Tillsätt till sist honungen och rör om.
Ta fram tårtan ur kylen och lägg den på ett fat.
Häll glasyren ovanpå och stryk ut den jämnt över hela tårtan, även kanterna.
Låt glasyren stelna och strö ev. över lite hackad choklad.
Smält smöret i en kastrull.
Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
Häll det smälta smöret över chokladen och rör om tills allt smält.
Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp och blanda det med den smälta chokladen.
Blanda sedan ner vetemjölet.
Ta fram en form med löstagbar botten, 24-26 cm i diameter.
Smörj den väl och häll över smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills smeten stelnat och börjat spricka på ytan.
Kakan ska inte vara genomgräddad.
Eftersom det är lite mjöl i smeten så sjunker tårtan lätt ihop, därför är det bäst att låta den svalna i formen med botten uppåt ovanpå en ugnsplåt. Då får den tid att jämna ut sig innan glaseringen.
Ställ in tårtan i kylen i 1 timme när den svalnat.
GLASYREN:
Finhacka chokladen och lägg i en skål.
Smält smöret och häll det över chokladen.
Vispa tills all choklad smält.
Tillsätt till sist honungen och rör om.
Ta fram tårtan ur kylen och lägg den på ett fat.
Häll glasyren ovanpå och stryk ut den jämnt över hela tårtan, även kanterna.
Låt glasyren stelna och strö ev. över lite hackad choklad.
Publicerat: 2013-10-21 @ 08:48:48
0 kommentarer